top of page
IMG_8402_edited.png
IMG_8402_edited.png

O NAS

Blejska koča v Lipanci je planinska koča II. kategorije. Koča je stalno oskrbovana.

Koča v jedilnici nudi 18 sedežev in v spodnjem klubskem prostoru dodatnih 25 sedežev. V zunanjem delu je na klopeh ob mizah 120 sedišč. V prvem nadstropju koče se nahajata dve sobi s skupni ležišči s 34 posteljami (24 + 10), ter dve sobi s tremi in štirimi posteljami. Z dodatno namestitvijo 12 blazin je možno prenočiti do 53 oseb. Skupni toaletni prostori se nahajajo v kleti, tuširanje ni možno. Za obiskovalce so na voljo razni napitki in jedi na žlico ter klobase.

blejska-koca-na-lipanci.jpg
Zgodovina

Prvotna koča je bila odprta 6. junija 1951 v prenovljeni pastirski koči. Planinsko društvo Bled je od blejskih kmetov pastirsko kočo odkupilo leta 1976. Preuredili in povečali so jo v planinsko postojanko 6. avgusta 1978.

Razgled

Pogled proti vzhodu in jugu zajame najprej obširne gozdove na pokljuški planoti, za njo se na vzhodni strani širi gorenjska ravnina, nad njo pa se dvigajo vrhovi Kamniških Alp; proti jugu se za zeleno površino gozdov Pokljuke in Jelovice dvigajo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora; pogled proti zahodu se ustavi na bližnjih jugovzhodnih pobočjih Lipanskega vrha, Vrha Razora in Debelega vrha; severno od koče se že dvigajo pobočja Debele peči, desno pa se prek gozdov kaže greben Karavank s Stolom.

bottom of page